Justyna Samol

magister inż. dietetyk

Przedstawiamy „naszą” Panią od diety.  Pani mgr jest osobą o wyjątkowo ujmującej osobowości. Najlepiej jak opowie o sobie, sama.

„Dzień dobry 😊 Często pytacie kim jestem, jak pracuję?

Zawodowo pracuję prawie 30lat, a dietetyczką  jestem w połowie z tego 😊

Pomagam w różnych problemach dietetycznych, umiem połączyć zalecenia w różnych dietach (często wykluczających się), w różnych chorobach i zrobić z tego „kompromis dietetyczny”. Korzystam z „normalnego jedzenia”, takiego, które każdy ma w lodówce. Oczywiście jest to odpowiednio poukładane przeze mnie.

W taki sposób nie można zaprzepaścić swoich efektów czy to odchudzania, przytycia czy tez co ważniejsze zdrowotnych, bo zmieniamy funkcjonowanie organizmu, zmieniamy swoje nawyki na zawsze i co najważniejsze…Dobrze nam z tym 😊….czyli staje się to nasza „nowa normalność”.

Wyznaję zasadę, że ma być łatwo, a nie trudno,  ponieważ potrzebny jest dłuższy czas….tzn. jeżeli nawet „zepniemy” się na 2-3 mies. i osiągniemy swój cel …..to i tak nie wystarczy  …trzeba dać radę dłużej.

Każda trudność np. skomplikowane przepisy, wyszukane produkty, drogie produkty, monotonia, albo czasochłonność przygotowania, albo fakt, że w swojej pracy nie możemy jeść, kiedy trzeba, albo brak propozycji zamiany – powodują, ze rezygnujemy ….Na to wszystko pomagam, a wynika to z mojego długoletniego doświadczenia w pracy, znajomości psychiki ludzkiej i mojego wykształcenia: Dietetykę  skończyłam jako trzeci kierunek. Pierwsza była technologia żywności, czyli studia o żywności, surowcach, o procesach produkcji, potem zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, studia dotyczyły m.in. dodatków do żywności, popularnych E oraz  systemów produkcji ISO – zdałam egzamin państwowy PCBC na audytora wewnętrznego …Mając taka bazę studiowałam Dietetykę Kliniczna 😊, a teraz kończę psychodietetykę i zajmuje się też zaburzeniami odżywiania.

Kocham to co robię 😊, to nie jest tylko praca”